HTML

Címkék

A Discovery műsorán: Meteoreső Oroszországban

2013.02.23. 16:19 bence_


2013. február 15-én reggel egy meteor szelte át az orosz égboltot. A maga után hagyott tűzeső és lökéshullám következtében több mint ezren megsérültek, ablakok törtek be és épületek rongálódtak meg. Meteoreső Oroszországban című műsorában a Discovery Channel most benéz a sokkoló tűzeső kulisszái mögé.



Az 1908-as tunguszkai esemény óta ez volt a legnagyobb hatású meteor-becsapódás. Akkor egy lezuhanó égitest pusztított el mintegy 80 millió fát a tajgán, hatalmas tölcsért hagyva maga után. A robbanás okozta hőhullámokat több száz kilométerre is érezni lehetett.

A most lezuhant rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor 15 méter átmérőjű lehetett, hatalmas robbanás kíséretében hullott darabokra, és a szibériai Cseljabinszk körzetében ért földet. Közel 4800 épületben okozott kárt, a szétrobbanó szilánkok több mint 1200 embert sebesítettek meg.

A Meteoreső Oroszországban című dokumentumfilmben a Daily Planet műsorvezetői, Ziya Tong és Dan Riskin nyomon követik az eseményeket a bajt okozó égitest titokzatos keletkezésétől a felrobbanásig és annak hatásáig.

A livermore-i Sandia Nemzeti Laboratóriumba tett látogatás most fényt derít egy-egy becsapódás tudományos magyarázatára és a lehetséges pusztításra is. Vannak mogyorónyi nagyságú meteorok, de méretük akár egy autóval is felérhet. Megvizsgáljuk azokat a számításokat és kalkulációkat is, amik alapján megjósolható, hogy egy égitest becsapódása milyen mértékben fenyegeti a Földet. A műsorvezetők egy kisbolygó-figyelést végző szakembertől megtudják, hogyan figyelik a Földet veszélyeztető égitesteket, és azt is, miért nem vették észre az oroszországi riadalmat okozó meteort.

Léteznek űrhajók, melyek a kisbolygók és égitestek minden mozdulatát képesek követni, van már olyan lézeres technika, amivel el lehet téríteni egy égitestet a pályájáról. A műsorban utánajárunk annak is, hogyan védhetjük meg bolygónkat egy lehetséges becsapódástól.

Meteoreső oroszországban – március 3-án 16:00 órától, csak a Discovery Channel műsorán.

A csatorna forrása: https://kozvetitesek.tv


Szólj hozzá!

Címkék: ajánló dokumentumfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://tevenezo.blog.hu/api/trackback/id/tr485154073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása