HTML

Címkék

Hazai kutatás a sorozatfüggőségről

2011.06.23. 00:53 bence_


Ötből négy ember rendszeresen sorozatokat néz – többek között ez derült ki az AXN online villámkutatásából. S valóban, mindannyiunknak vannak kedvenc sorozatai, amelyeknek epizódjait megszállottan követjük. A rendszeres sorozatnézés pedig örömteli függőség, kedvenc sorozatunk világában élni jó. Az AXN az idei nyári kommunikációjában szeretne párbeszédet indítani nézőivel sorozatfüggőség témában. Ezért a té

mát megalapozva kutatást végzett és Tari Annamáriát kérte fel, hogy szakértelmével beleáshassuk magunkat a sorozatok világába. Lássuk az eredményeket!

A magyarok 84%-a néz sorozatokat

Az AXN egy online villámkutatást végzett júniusban, amely korra és nemre tekintve reprezentatív a magyar felnőtt lakosságra, és amelyben a sorozatnézési szokásokat vizsgálták. Érdekes, hogy a magyarok négyötöde szívesen néz sorozatokat, csupán a válaszadók 16%-a nyilatkozta azt, hogy soha semmilyen sorozatot nem követ. A sorozatnézők között ugyanannyian vannak azok, akik csak alkalmanként követik kedvenceiket (31%), mint azok, akik egy-egy kiválasztott szériát igyekeznek rendszeresen nézni (30%). A válaszadók egynegyede az önálló részekből álló sorozatokat kedveli, ahol nem kell tartani attól, hogy elveszítik a történet fonalát egy-egy kihagyott epizóddal. Ilyen például az AXN műsorán nyáron is látható CSI: New York – New York-i helyszínelők sorozat vagy a Being Human – Emberbőrben, melyeknek minden epizódja egy önálló történetet mutat be.

A fiatalok az igazi sorozatfüggők

A kutatás eredményei alapján a nők jobban kedvelik a sorozatokat, mint a férfiak: nagyobb arányban nézik a műsorokat és jobban követik az epizódokat is. A sorozatkedvelők nemek közötti aránya 43%-57% a nők javára. A nézőket kor szerint vizsgálva elmondható, hogy a legfiatalabb korosztály tagjai közül gyakorlatilag mindenki néz sorozatokat, és az idősebb, 45-64 éves korosztályoknak is a 80%-a. A sorozatkedvelők 67%-a a 18-44 éves korosztályból kerül ki. Szintén a fiatalabbak néznek leginkább több sorozatot is párhuzamosan, a 18-24 évesek közel fele pedig valódi sorozatfüggőként akár hosszú órákat is eltölt kedvenc sorozatával például az interneten. Az online sorozatnézésre nyújt kiváló lehetőséget az AXN Player, ahol számos sorozat epizódjai ingyenesen elérhetőek és akkor indíthatjuk el, amikor az számunkra a legalkalmasabb.

Általában elmondható, hogy az emberek szeretik a sorozatokat végzettségtől függetlenül: az alapfokú iskolát végzettek 13 százaléka, a középfokú végzettségűek 14 százaléka, míg a felsőfokú végzettségűek 21% százaléka mondta azt, hogy soha nem néz sorozatokat. Az biztos, hogy a magyarok pozitív értelemben valódi sorozatfüggők, hiszen a megkérdezettek 41%-a hetente legalább egyszer-kétszer követi kedvenc sorozatát, míg 37% naponta egy-két órát valamilyen sorozattal tölt.

Tari Annamária: „Ajánlottam már sorozatot tanulási célzattal”

A sorozatfüggőséggel kapcsolatban Tari Annamária pszichológus, az AXN kampányának szakértője elmondta: „a sorozatfüggőségnek kétféle értelmezése lehet. Ha valódi komoly problémát okoz, akkor előfordulhat, hogy valaki szokatlanul erősen ragaszkodik egy sorozathoz és kényszeresen néz minden epizódot. Ilyenkor fordul elő, hogy valaki képes bármilyen programot lemondani, mert ütközik a kedvenc sorozatának időpontjával. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a legtöbben egészségesen kezeljük a sorozatokat, amelyek akár még a javunkra is válhatnak. Arra is volt példa a munkám során, hogy pont egy családsorozat segített valakinek. Egy árva, állami gondozottként felnövő nőről volt szó, akinek a házassága során gondot okozott, hogy miként működtesse a saját családját, és hogyan viszonyuljon a férje családjához, nem voltak mintái a családi eseményekhez, gesztusokhoz. Neki ajánlottam, hogy nézze rendszeresen az éppen akkor futó, egyik híres családsorozatot, amelyből pontosan láthatta egy család működési sémáit, mozgatórugóit. A sorozatok szórakoztatóak, de mindemellett sémákat, példákat és ikonokat közvetítenek az emberek számára. A sorozatok az életünk részévé váltak, csak jól kell illeszteni a valódi élmények mellé. Az érzelmi azonosulás egy-egy szereplővel sok szempontból hasznos is lehet, bővítheti az önismeretet, elgondolkodtathat.”

AXN nyár: sorozatfüggőség, ahogy én szeretem

Az AXN nyáron sem pihen, folytatódnak a sikersorozatok újabb epizódokkal, számos elsőként és, csak az AXN műsorán a tévében és online, a nap 24 órájában. A képernyőről és az AXN Playerből visszaköszönnek a kedvenc karakterek, a legjobb sikersorozatok. De érdemes az utcán és a Balaton mellett is nyitott szemmel járni, az AXN-nel nyáron bárhol, bármikor összefuthatunk!

 

A csatorna forrása: https://kozvetitesek.tv


Szólj hozzá!

Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://tevenezo.blog.hu/api/trackback/id/tr795153735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása