HTML

Címkék

Sorozat a “hátizsákos” tévésekről

2010.05.03. 22:04 bence_


Bombera Krisztina vezetésével a videoújságírásról indított új műsort május 1-jén az m2. A nyolc részes Videolevél című sorozat a gyors és bárhol bevethető egyszemélyes stábok munkájába avatja be a nézőt.

Igaz, hogy kicsit megkésve számolunk be róla – mivel az első rész már lement -, de jobb később, mint soha. Így sem kell keseregni mert, aki lemaradt a legelső adásról, az a http://videotar.mtv.hu/Kategoriak/Videolevel.aspxoldalon visszanézheti.

Akik látták az MTV esti Híradójában Bombera Krisztina New York-i bejelentkezéseit vagy Novák Andrástudósításait a földrengés sújtottai Haitiről, talán nem is gondolták volna, hogy a kiküldött riporterek egyedül tudósítottak a világ másik feléről. Pedig ahova lassú vagy költséges volna elutaztatni egy nagyobb stábot, oda a világ legnagyobb televíziói is egyre inkább egyszemélyes stábot, videoújságírót küldenek. Magyarországon még kevéssé ismert, de a dokumentum- és hírműfajokban egyre inkább elismert, ráadásul “civilek” számára is nyitott szakma az övék.

A videoújságírók, azaz angolul a VJ-k egyszerre operatőrök, szerkesztők, riporterek és vágók, akik tudósításaikat az ötlettől a műsorba szerkesztésig egymaguk készítik el. Ha kell, egy komplett televíziós közvetítő kocsit gyömöszölnek a hátizsákjukba, és elsőként jelennek meg ott, ahol éppen szükséges. Tevékenységük nem pótolja a profi tévéstábok munkáját, friss és személyes hangvételű riportjaikkal viszont gyorsabban tájékoztathatják a nézőt a világ eseményeiről, akár az interneten keresztül is.

A Magyar Televízió néhány hónapja videoújságíró kurzust indított saját munkatársai számára, ahol szerkesztők, operatőrök és vágók képezték tovább egymást. Az ő munkájuk eredményét mutatja be az m2 a Videolevél című, május 1-jétől szombatonként jelentkező, nyolc részes sorozatban. A műsor az első köztévés VJ-k riportjait és a szakma néhány könnyen eltanulható fogását mutatja be Bombera Krisztina vezetésével.

Május 1-jén, az első adásban Károly herceg videoújságírójáról, a Tőzsdepalotát megvásárló kanadai befektetőről, Erőss Zsolt hegymászóról és egy Szegeden élő norvég orvostanhallgatóról láthattak riportokat a nézők. Mivel a világ köztelevízióiban már alkalmazott, de a magyar televíziózásban csak mostanában meghonosodó módszerről van szó, kivételesen a riportok készítői is beszámolnak a tapasztalataikról.

A sorozat szombatonként látható az m2 műsorán.

A csatorna forrása: https://kozvetitesek.tv


Szólj hozzá!

Címkék: ajánló dokumentumfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://tevenezo.blog.hu/api/trackback/id/tr685152835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása