HTML

Címkék

[Rec] (2007)

2009.07.19. 05:30 bence_


Tegnap megláttam, hogy kijött Blu-ray diszken a The Haunting In Connecticut és egyből beugrott róla, hogy 1 hete néztem egy másik, igen jó horrort, amiről akartam is írni. Tehát téma a [Rec], lássuk mit alkottak a spanyolok.

Igyekszem spoiler nélkül írni, legalábbis előtte szólni fogok, nyugodtan lehet tovább olvasni. Nos, a történet egyszerű, adott egy tévéstáb, akik dokumentumfilmet forgatnak a helyi tűzoltóságon, Barcelonában. A film elején még el is játsszák, hogy mennyit bakizik Ángela, a riporter csaj felvétel közben - aki egyébként oltári nagy baromságokat mond ilyenkor a kamerába, majd ezeket az “elrontott jeleneteket” újra fel is kell venniük. Ezzel próbálták életszerűbbé tenni a filmet, na meg azzal, hogy Pablo, az operatőr végig szereplője a filmnek. Ő kézikamerával rohan Ángela után, ami a film elején még elég idegesítő, aztán én vagy megszoktam vagy kicsit tompítottak az erős kameramozgáson. Az egész történet ott kezdődik, hogy a tűzoltók riasztást kapnak. A bejelentés egy társasház lakóitól érkezik, akik sikítozást hallanak a szomszéd szobából. Feladatuk az lesz, hogy segítsenek a rendőröknek bejutni a lakásba.

[spoiler] Bejutnak tehát a lakásba, ahol egy dühöngő idős néni kiharap egy szép darabot az egyik rendőr arcából. Az események innen már pörögnek maguktól, az épületet lezárják, a két tévés bennragad néhány tűzoltóval és rendőrrel maguk körül. Kiderül, hogy egy vírus van jelen a lakásban, ami harapás útján terjed. A fertőzöttek dührohamot kapnak és megtámadják az embereket. Aki látta a 28 nappal/héttel később filmeket, annak ez sem lesz idegen. A túlélőkpróbálnak kijutni az épületből, de a karantén miatt nem jutnak ki. Megtudják, hogy van egy kijárat a padláson, de akkorra már csak ketten maradnak. Pablo, az operatőr és Ángela a riporter. A film a padláson ér véget, egy előhalott elkapja őket, de nem derül ki, hogy túlélik-e. Mivel készül a folytatás és abban is Manuela Velasco fogja játszani a riporternő szerepét, ezért valószínű a túlélés.[/spoiler]


A film eredeti nyelve spanyol, de akit ez zavar az talál angol, illetve magyar hangsávosat is. Még annyit, hogy Spanyolországban nagy siker lett, ezértHollywood gyorsan elkészítette a saját változatát, Quarantine néven. Mivel az egész a [Rec]-re épül, ezért túl sok eltérés nincs a két film között. Én az eredetit ajánlom, mégiscsak tőlük az ötlet, ráadásul a kisebb látószögű kamera miatt talán még izgulósabb is, mint az amerikai. A remake-ben egyébként ‘a Dexter nővéreként’ elhíresült Jennifer Carpenter játssza Ángelát.

A filmnek izgalmas hangulata van, ami főleg a kézikamerának köszönhető. Nyugodt szívvel tudom ajánlani a horror műfaj kedvelőinek. A folytatást pedig várjuk.

★★★★½ – Ajánlott.

A csatorna forrása: https://kozvetitesek.tv


Szólj hozzá!

Címkék: filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://tevenezo.blog.hu/api/trackback/id/tr815152797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása