HTML

Címkék

Az HBO A Vaslady-vel emlékezik Margaret Thatcherre

2013.04.09. 15:47 Tévénéző


Margaret Thatcher a nyugati világ első női kormányfője, valamint a huszadik századi Nagy-Britannia leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnöke volt. A Vaslady, aki ezt a nevet az 1970-es évek közepén kapta a kommunizmus elleni határozott kiállása miatt, április 8-án, 87 évesen hunyt el szélütés következtében. Megemlékezve a világ egyik legismertebb női politikusáról, az HBO két csatornáján is műsorra tűzi a Vaslady című filmet. Margaret Thatcher megformálója Meryl Streep, aki ezért az alakításáért Oscar-díjat is kapott. A film ma este 20:15-kor az HBO2-n, holnap, azaz április 10-én 19:20! -kor pedig az HBO-n lesz látható.

vaslady.jpg

Phyllida Lloyd rendezőt nem Margaret Thatcher politikai megítélése, nem a pályafutása izgatta, hanem a személyisége érdekelte. A nagyformátumú vezetőé, aki I. Erzsébet királynő óta az ország legjelentősebb női vezetője, aki tisztelet parancsol, ugyanakkor tele van hibával. Úgy véli, ez teszi őt ha nem is szerethetővé, de végtelenül emberivé. És természetesen az a pillanat, amikor szembesül az öregkorral: a betegséggel, az emlékeivel, az elmúlással. A dolog különlegessége abban áll, hogy mindezt nem kívülállóként mutatja be, hanem az eseményeket Margaret Thatcher szemszögéből látja a néző. Ebben Abi Morgan volt a rendezőnő segítségére, akinek a forgatókönyve gyökeresen eltért a hagyományos életrajzoktól.

A történet folyamát Margaret Thatcher férjének ruhái indítják be. Denis 2003-ban halt meg, és a felesége hosszú idő után úgy dönt, hogy megszabadul tőlük. Különleges nap ez számára. Nem a politikus, az egykori kormányfő, hanem az egyszerű asszony, feleség számára, hiszen most jutott el odáig, hogy elfogadja férje elvesztését, és végleg elengedje őt. Miközben a ruháit válogatja, megelevenednek a régi történetek.

Valóságos szentségtörésnek! tűnt, hogy a markáns brit asszony, Margaret Thatcher megformálására egy hollywoodi sztárt, Meryl Streepet kérte fel a rendezőnő. Lloyd azonban az első pillanattól kezdve biztos volt abban, hogy Margaret Thatcher szerepét egy szupersztárnak kell eljátszania, mondván ő maga is az volt. Az idő igazolta Phyllida Lloyd döntését, ugyanis Meryl Streep Oscar-díjat kapott alakításáért.

A Vaslady április 9-én 20:15-kor látható az HBO2-n, április 10-én 19:20-kor pedig az HBO-n.

A csatorna forrása: https://kozvetitesek.tv


Szólj hozzá!

Címkék: ajánló filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://tevenezo.blog.hu/api/trackback/id/tr635213625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása