HTML

Címkék

On The Spot különkiadás – A helyszín: Dél-Afrika

2010.06.26. 00:55 bence_


Túszul ejtett magyarok, a johannesburgi éjszaka és az utolsó, csak fehérek által lakott települések a 2010-es futball-világbajnokság helyszínén. A döntő előtt néhány nappal a Spektrum és a SPORT1 műsorán.

A Spektrum TV két digitális riportere, Cseke Eszter és S. Takács András Afganisztán, Bolívia, Gáza és az Északi-sarkkör után a foci-vb helyszínére, Dél-Afrikába utazott, hogy két kiskamerával megmutassa mindazt, ami a közvetítésekből és a helyszíni tudósításokból kimaradt. Eszter beköltözött a legveszélyesebb nyomornegyedekbe – ahova fehér ember nem teszi be a lábát – hogy megértse, mi hajtja Dél-Afrika rettegett gengsztereit. „Drogok, fegyveres rablások, narkósok és teljes kilátástalanság. Ha velük vagyok, semmi gond, de ha az utcán találkoznánk, Isten tudja, mi történne velem” – írta Eszter a műsor Twitter-oldalán Johannesburgból (twitter.com/sp_onthespot). Közben András öt napig egy olyan településen élt, ahol nem lakhatnak feketék. Horogkereszt az iskolában, nyíltan rasszista fiatalok, akik soha nem randiznának Naomi Campbellel és akik szerint Nelson Mandela terrorista. András interjút készített a Suidlanders nevű hírhedt fehérvédő csoport vezetőjével, az apartheid alatt különleges osztagokat vezető Gustav Mullerrel, aki szerint a társadalmi feszültségek és a fehérellenesség miatt öt éven belül olyan vérengzés lesz Dél-Afrikában, amilyet a kontinens még soha sem látott.

Részlet a két dokumentarista blogjáról:

„Van egy rémes vicc Dél-Afrikában: mi a különbség a rasszista és a turista között? Két hét. Éppen két hetet töltöttünk el Dél-Afrikában, és nem fogjátok elhinni: nem lettünk rasszisták. Sőt! De vajon mi lett volna, ha minket rabolnak ki, minket erőszakolnak meg, minket fenyegetnek meg egy hideg pisztolycsövet szorítva a halántékunkhoz? Akkor rasszistákká válnánk? Nem tudjuk, nem hisszük, reméljük, hogy nem. Ugye ez másnál sem így működik? Egészen biztosan nem feltétlenül, hiszen találkoztunk egy magyar házaspárral, akiket pár éve fekete fegyveresek tartottak fogva a gyerekeikkel együtt órákon át, és ezalatt kipakolták az egész házat. Ezt megelőzően és azóta is misszionárius munkát végeznek különböző afrikai országokban, feketék között, és segítik a környékükön élő szegényeket is, akik történetesen feketék. Most már akad egy-két fehér nyomornegyed is, ahol olyan koszosak a gyerekek, hogy elsőre feketéknek néznénk őket, aztán kiderül, hogy sok ezer fehér család odáig csúszott, mint rengeteg fekete: bádogviskók és sátrak az otthonaik. Először úgy gondoltuk, Dél-Afrikában majd megértjük, hogy mi az a rasszizmus, miért és hogyan fajul idáig a helyzet, és hogyan lehet az apartheid után egy olyan országot kitalálni és csinálni, ahol most foci-vb-t rendeznek, és sokkal jobb klubokban buliznak, mint mi Budapesten. Aztán rájöttünk, hogy a rasszizmus természetrajzáért nem kellett volna Dél-Afrikába utazni, de minden másért igen: talán a legérdekesebb ország azok közül, ahol eddig jártunk.” (bővebben onthespot.blog.hu)

A Spektrumon július 8-án 22.30-kor lesz a premier. Másnap a SPORT1-en 22:00-kor lesz látható teljes hosszában.

A csatorna forrása: https://kozvetitesek.tv


Szólj hozzá!

Címkék: hírek on the spot

A bejegyzés trackback címe:

https://tevenezo.blog.hu/api/trackback/id/tr285152904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása