HTML

Címkék

On The Spot: az afganisztáni háború testközelből

2010.06.01. 00:13 bence_


A Spektrum TV digitális riporterei, Cseke Eszter és S. Takács András a gázai csempészalagutak és Qassam-harcosok, az afrikai női körülmetélés, a bolíviai Rózsa Flores-ügy és a sarkköri klímaváltozás után most az afganisztáni háborút választották témájuknak. Majdnem két hetet töltöttek az amerikai hadsereg harcoló alakulataival, hogy olyan közel kerüljenek a frontvonalhoz, amennyire csak lehetséges, és megmutathassák mindazt, amit a hírekből nem tudhatunk meg.

A dokumentarista újságírók mottója Robert Capától származik: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.” E mondás szellemében bevetésekre jártak a pakisztáni határra, egy sátorban aludtak a katonákkal, és hogy ne az állandó félelem határozza meg a forgatási napok hangulatát, igyekeztek a lehető legjobban igazodni az amerikai hadsereg életritmusához.

Részlet a két filmes blogjából: „A Hammerekből kiszállva kimerítő hegymászás következett. A hegygerincen több tálib lőállást találtunk: sziklákból és kövekből nemcsak rejtekhelyet, hanem professzionális célzórendszert és tüzelőállást építettek maguknak ezek az egyébként rendkívül képzett harcosok, innen lövik az amerikaiakat, meg a helyieket is gyakran.” (onthespot.blog.hu)

– Hamar rájöttünk, hogy az élet még a háborúban sem áll meg – meséli Eszter és András. – Akár bombáznak, akár nem, enned kell, zuhanyoznod kell, nem retteghetsz folyton, hiszen akkor nem tudsz dolgozni. Át kellett vennünk a katonák gondolkodásmódját: bármi történjen is, mindenki teszi a dolgát: ők lőnek, mi forgatunk.

A haditudósítás után a fiatal filmesek Kabulba utaztak, hogy két exkluzív interjút készítsenek: Afganisztán leghíresebb politikusnőjével és a volt tálib külügyminiszterrel beszélgettek. Malalai Joya 32 éves ellenzéki politikusnő, a parlamentben hadurak és drogbárók gyülekezetének nevezte az afgán vezetést, egy nyilatkozata miatt három évre felfüggesztették képviselői mandátumát. Azóta öt merényletet élt túl, testőrök védik, egész testét eltakaró burkát visel, biztonsági okokból három óránál többet nem tölthet egy házban. A világ száz legbefolyásosabb embere között van a Time magazin idei listája szerint. „A népem vére nem víz, ugyanannyit ér, mint a nyugati vér” – mondta Eszternek és Andrásnak, azokra a volt tálib terroristákra utalva, akik kiegyeztek a vezetéssel és az amerikaiakkal, cserébe nem büntették meg őket, sőt a rendőrség védi a házukat. Malalai Joya például Wakil Ahmad Mutawakilt hozta fel, a tálib rezsim egykori külügyminiszterét, akivel szintén találkozott a kétszemélyes stáb egy védett házban. Mutawakil szerint nem lehet eldönteni, hogy ki a terrorista, hiszen mindkét fél embereket öl. Egyetlen megoldásnak azt látja, hogy a tálibok lejönnek a hegyekből, és részt vesznek a politikában, különben újabb háború kezdődik, amint az amerikaiak elhagyják az országot.

A csatorna forrása: https://kozvetitesek.tv


Szólj hozzá!

Címkék: hírek on the spot

A bejegyzés trackback címe:

https://tevenezo.blog.hu/api/trackback/id/tr175152886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása